Tårtbakning

Inför Signes första födelsedag funderade jag över vilken slags tårta jag skulle bjuda på. Något som både barn och vuxna gillar och som inte är särskilt avancerad och kan bakas i sista stund med ett barn hängandes på magen om så krävs. Jag kollade efter recept på chokladkaka på mandelmjöl och formulerade därefter följande recept som efter en provbakning blev godkänt direkt. Jordnötssmörsmörkräm är en modifierad variant av cupcake-frosting som jag var tokig i när jag bodde i USA.

Chokladtårta med jordnötssmörsmörkräm
Räckte till 7 vuxna och 5 barn 🙂 plus några bitar över till nästa dag.

30 dadlar utan kärnor
150 g rumsvarmt smör
6 dl mandelmjöl
12 msk kakao
6 ägg
1/2 tsk vaniljpulver

175 grader 10 minuter

Mixa dadlar med smör till en jämn smet. Blanda mandelmjöl, kakao och vaniljsocker och rör sedan ned smörblandning och ägg. Rör till en jämn smet som bredes ut i långpanna (täcker inte riktigt hela) och gräddas i 175 grader i 10 min.

Jordnötssmörsmörkräm:

10 dadlar
100 g rumsvarmt smör
2-3 msk jordnötssmör
Ca 1/2 dl av valfri mjölk

Mixa smöret med dadlarna och rör i jordnötssmöret. Använd elvisp om du vill. Blanda i vaniljpulver och mjölk, späd med mer mjölk till krämig konsistens.
När kakan har svalnat, skär två lika stora bitar, bred jordnötssmörsmörkräm på en bit och lägg den andra ovanpå. Bred ut vispad grädde på ovansidan och dekorera med riven choklad.

Om du vill göra fler lager kan du skära tre bitar av din tårtbotten och lägga antingen två lager jordnötssmörsmörkräm eller ett lager mosad banan som variation.
Lycka till!

Skicka kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest