Storkok

Det här inlägget kommer att handla om en av de viktigaste sakerna jag har lärt mig för att få småbarnslivet att rulla: storkok. Nu tycker ni säkert att jag överdriver, och det må hända att ni har rätt, att det finns viktigare saker att ta upp. Men som nybliven tvåbarnsmor kan jag bara säga att det om inte annat har gjort att jag, även under de här första två månaderna sedan min andra dotters födsel, inte bara kunnat hålla mig själv och resten av familjen någorlunda vid liv utan att vi faktiskt ätit ganska gott och hälsosamt.

Jag har mycket att säga om industrimat, men man måste ändå erkänna när de gör något bättre än en själv, och vad gäller att tillverka mat snabbt och billigt är de överlägsna mästare. Men vi privatpersoner kan ju också lära oss att göra egen snabbmat!

Som jag nämnde i mina tidigare inlägg är jag en stark förespråkare av att laga egen mat. Det finns en hel drös anledningar till det: bland annat för att man då vet vad som är i maten, det blir i regel både nyttigare än en köpt motsvarighet, man får en bättre förståelse för mat och själva lagandet kan vara meditativt. Sist men inte minst kan man anpassa maten efter alla möjliga variabler som tid, pengar, familjemedlemmars olika smaker och kanske vad man har i kylen just då. De flesta som inte lagar mat själva brukar då kontra med att det helt enkelt tar för mycket tid eller är för dyrt med riktig mat, och det är här storkoken kommer in.

Soppor

Storkok kan visserligen ta lite längre tid när du väl gör dem; det tar ju ändå ett antal timmar att koka ärtsoppa även om man låter ärtorna ligga i blöt i ett helt dygn innan. Men om man slår ut tiden på antal portioner och bestämmer sig för att göra 20 istället för 4, ja, då verkar det inte så galet längre att titta till den där grytan lite då och då under en söndagskväll när man ändå är hemma.

Vad gäller pris så slår nästan alltid hemlagad mat köpmat, och här går det ju att variera efter ens egna önskemål. En tumregel är dock att ju fler portioner du lagar, desto billigare kan det bli. Om du vill kan du ju göra storkok på de tio abborrarna du fick upp i helgen, fixa till en god svampsås från svampjakten i höstas och servera det med en färsk grönsallad gjord på salladsblad som du odlat själv i köksfönstret. Pris: grädden till såsen + salladsfröna = ca 20 kr.

Här är mina bästa fem tips för smidigt storkokande efter mina erfarenheter som bagare/konditor och mamma:

  • Planera. Fruktansvärt tråkigt, men just storkok är lite svårt att få ihop om man halvvägs kommer på att man inte har tomatsås hemma när man ska göra köttfärssås.
  • Var sak på sin plats. Inom restaurangvärlden kallas detta för ”mis-en-place”, vilket är franska för ”lägga på plats”. Vad jag menar med det är att när man väl ska laga maten är det bra om alla ingredienser och redskap är snabbt tillgängliga, att det är rent och snyggt på arbetsytorna, att man under lagandets gång ser till att hålla det städat samt att man när maten ska paketeras och frysas in ser till att märka plastpåsen/lådan med innehåll och gärna datum.
  • Ha torra och frysta basvaror som kryddor, oljor, såser, legymer, ris, gryn, mjöler och bär hemma.
  • Köp ett gäng silikon-/plastformar i olika storlekar. De går sedan att fylla med soppor, röror, wokar och liknande till de mindre magarna. Med frysta miniportioner har du hemlagad mat som är precis lika smidig att ta med eller äta hemma som barnmatsburkar!
  • Välj gärna att göra storkok på vattenrika rätter (d.v.s. grytor, wokar, soppor och såser då de klarar upptiningen bättre) och sådant som är enkelt att portionera ut (som köttbullar, biffar, gratänger eller pajer).

Extratips som kanske kan verka lite överkurs, men som är både klimatsmart och nyttigt: Gör dina egna buljonger! Köpebuljong, såser och kryddblandningar brukar mestadels bestå av salt och e-ämnen, så varför inte ta vara på det du ändå skulle slänga? Du kan börja lite lätt med att frysa in vattnet du kokade sparrisen i och ha i det i grönsakssoppan nästa vecka, så tar du vara på de näringsämnen som läckt ut i vattnet och ger kanske lite extra smak. Buljonger kan man göra hur goda (och avancerade) som helst: testa att ugnsbaka benen av den fileade kycklingen och sedan koka det med lite grönsaker!

Emma Lindahl, kostrådgivare

Skicka kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Pin It on Pinterest