Säkerhetdiv

Alla föräldrar bör vara medvetna om hur de ska servera mat på ett säkert sätt till sina barn och vad de ska göra när olyckan ändå är framme. BLW är inte farligare än andra sätt att ge barnet mat, men det finns en del säkerhetsaspekter som vi redogör för här. Många av dessa gäller även för barn som börjar med puré.

Grundläggande förhållningsregler

Det många blir rädda för när de hör talas om BLW är att barnet ska sätta i halsen, det vill säga få ett luftvägsstopp som gör att barnet inte kan andas. Att detta händer är väldigt ovanligt. En del brukar till och med säga att BLW-barn har bättre förutsättningar att inte sätta i halsen. De får ju tidigt lära sig att hantera bitar medan kräkreflexen fortfarande sitter långt fram på tungan och hindrar att bitarna hamnar i luftstrupen. För att äta säkert är det viktigt att barnet:

  • kan sitta självt
  • sitter stilla och upprätt när det äter
  • alltid äter med någon vuxen närvarande
  • är den enda som stoppar in mat i sin mun
  • inte äter under bilfärd eller då det blir buret
  • snabbt går att lyfta upp om luftvägsstopp skulle inträffa.

Det är också viktigt att tänka på att aldrig ge barnet mat i form av kulor, till exempel hasselnötter, vindruvor och cocktailtomater. Ge heller aldrig myntformad mat, till exempel skivad morot, korv eller banan. Innan barnet har utvecklat pincettgreppet bör det få maten i större bitar medan det senare kan få mindre bitar. Kontrollera noga att kött inte innehåller brosk- eller benbitar och att fisk inte innehåller ben. På korv ska skinnet tas bort och korv skall aldrig serveras hel eller i slantar, skär den i stavar på längden alternativt i mindre ”halvmånar” då barnet blivit så stort att det har pincettgreppet.

Det är väldigt vanligt att barnet får kväljningar när det håller på att lära sig äta. Kväljningarna misstar många för ett luftvägsstopp, men de är istället en naturlig del i processen att lära sig hantera mat i munnen. Kräkreflexen sitter fortfarande långt fram på tungan hos små barn, vilket gör att de lätt kan få frekventa kväljningar och till och med kräkas. Låt då barnet klara av situationen själv vid kväljningar. Att stoppa in fingret i barnets mun för att plocka ut maten kan i värsta fall göra att maten knuffas ner i strupen och bör därför undvikas! Var observant på att barnet inte har sparat mat i munnen uppe i gommen. Det kan annars lossna vid senare tillfälle då det är svårare för barnet att kontrollera det, tex vid blöjbyte eller i sängen.

Vad göra vid luftvägsstopp

Även om det är ovanligt att barn sätter i halsen är ibland olyckan framme i alla fall och då är det viktigt att du som förälder snabbt vet när det är allvar och vad du behöver göra. Läs mer om detta hos 1177: När barn sätter i halsen. Det är också bra att gå en kurs i första hjälpen, ofta erbjuder BVC och Röda korset sådana.

Allergier

Det finns inga särskilda restriktioner när det gäller allergier, varken för traditionellt matade barn eller BLW-barn. Ingen särskild mat behöver undvikas på grund av allergi förrän man har skäl att misstänka att barnet är allergiskt. Då bör kontakt med vården tas.

Pin It on Pinterest

Dela