Salt
Salt används i familjens matlagning i första hand som en smakförstärkare men finns också ofta i de hel- och halvfabrikat vi köper, till exempel blodpudding, ost och köttpålägg. I små mängder behöver vi alla salt, men ofta innehåller vår mat bra mycket mer salt än vad vi behöver. Enligt Livsmedelsverket äter svenskar i genomsnitt dubbelt så mycket salt som vi borde äta, vilket kan öka risken för olika sjukdomar.
Även barn överkonsumerar salt och Livsmedelsverket rekommenderar att vara försiktig med salt till barn. Denna rekommendation gäller särskilt för barn under ett år då spädbarns förmåga att hantera salt är begränsad. Även efter ett års ålder är det viktigt att tänka på att hålla nere saltnivån då för mycket salt kan leda till för högt blodtryck. Dock behöver inte salt undvikas helt och hållet, varken för spädbarn eller äldre barn. Huvuddelen av saltintaget kommer från processade livsmedel så det är därför viktigt att vara uppmärksam på saltmängden i de livsmedel man köper.
Lästips
- Livsmedelsverkets rekommendationer om mat för barn upp till ett år, avsnitt om salt
- Livsmedelsverkets rekommendationer om mat för barn 1-2 år, avsnitt om salt
- Livsmedelsverket om salt
- Livsmedelsverkets råd om mat för barn 0-5 år, Livsmedelsverkets vetenskapliga underlag (PDF), information om salt finns på sidan 229.
- Postnatal control of water and electrolyte homeostasis in pre-term and full-term infants, Aperia et al. Studie om spädbarns njurar och deras förmåga att reglera vatten- och saltbalans.
- Evaluation of renal function during childhood, Atiyeh et al. Studie av barns njurfunktion.
- WHO:s rekommendationer som salt (PDF). Gäller dock från 24 månader.