När är barnet redo?

Barnet är redo att börja med BLW:

  • När barnet är sex månader gammalt
  • När barnet kan sitta
  • När barnet kan och vill föra mat till munnen

Sex månader

Runt sex månaders ålder har de flesta barn tillräcklig motorik och styrka för att kunna sitta stadigt, ta tag i en matbit med handen, föra den mot munnen, sönderdela matbiten med hjälp av käkar och tunga och därefter föra maten bakåt i munnen och svälja. Dessutom befinner sig barnets kräkreflex i den här åldern långt fram på tungan, vilket bidrar till att förhindra att för stora bitar hamnar längre bak i svalget.

WHO rekommenderar att fast föda introduceras tidigast vid sex månaders ålder eftersom det har visat sig ha hälsofördelar. Svenska Livsmedelsverket poängterar att amning eller ersättning är fullt tillräcklig näring upp till sex månaders ålder men säger även att man kan ge barnet pyttesmå smakprov om barnet verkar intresserat tidigare än så. Inom BLW finns inte direkt några skäl till sådana smakprov eftersom våra barn äter själva. En del barn kan vara så motoriskt tidiga att de klarar av att äta själva innan sex månaders ålder, men det är ändå svårt att veta om deras tarmar är redo för fast föda.

Att kunna sitta

När barnet äter är det viktigt att det kan sitta upp ordentligt, t ex i en barnmatstol eller i knät på en vuxen. Barnet bör alltså kunna sitta ganska stabilt. Det är ok om barnet inte kan sitta helt självt på golvet, men samtidigt ska barnet orka sitta en hel måltid utan att säcka ihop i stolen. Ordentlig passage från mun till mage är viktigt, både för att barnet inte ska sätta i halsen och för att det ska kunna hosta om mat har hamnat fel.

Att kunna och vilja föra mat till munnen

Att barnet aktivt börjar föra saker till munnen är evolutionärt och utvecklingsmässigt ett tecken på att barnet är redo att utforska fast föda. Samtidigt utvecklas barnets förmåga att röra käkarna för att tugga och barnet blir stabilt nog att sitta upp självt, åtminstone i barnstol.

Lästips

Läs gärna mer själv om när det är dags att låta barnet börja äta:

Pin It on Pinterest

Dela