Något att dricka ur

20150706_205122-1

I samband med att Isolde började äta själv fick hon också testa att dricka, fast inte själv. Vi hade skaffat Beco feeding set till henne och muggen som hör till var öppen. Jag hade läst att barn från sex månader och uppåt skulle kunna lära sig att dricka i öppen mugg ganska snart men det gick inte särskilt bra för oss där. Hon älskade att dricka, men det brukade bli stora pölar på bordet framför henne, hennes kläder blev våta och det kändes som om vi höll på att dränka henne så som hon hostade.

Inför att jag skulle börja jobba skaffade vi därför något som vi hoppades skulle vara mer lätthanterligt. Vi hade ett antal kriterier när vi letade, de var:

  • Handtag så hon skulle kunna hålla själv
  • Vi ville undvika plast
  • Inte spillfri, eftersom spillfri pipmugg sägs kunna öka risken för tuttförvirring
  • Inte för stor, så att hon skulle kunna hantera den själv

Man skulle ju kunna tycka att det inte borde vara så svårt att göra pipmuggar i metall eller glas som påminner om de pipmuggar som finns i plast. Plastmuggararna har handtag och de är så pass små så att barnet kan hantera muggen bra. Tyvärr kunde vi inte hitta en enda icke-plast-pipmugg som såg ut så.

Safe Sippy 2

Först ut blev Safe sippy 2. Tittar man på våra kriterier så hade den handtag… Alltid något. Själva flaskan är i rostfritt stål och det var ju egentligen det viktigaste, så plastkriteriet får ändå delvis anses uppfyllt, även om den har plastdetaljer i polypropylen. Den har en volym på 325 ml, i största laget alltså, men i gengäld har den ett sugrör (i plast) som gör att barnet inte behöver lyfta flaskan för att kunna dricka. Det tog några dagar och sen hade Isolde bemästrat sugtekniken för sugröret. Jätteroligt!

Tyvärr gick hon på strejk runt jul och vägrade använda den här flaskan under några månader (kan ha varit de läskigt sötsliskiga päron-katrinplommon-smoothies vi försökte få i henne för att få ordning på hennes mage). I mars testade vi igen och då gick det bra.

Klean Kanteen

Lagom till att jag skulle börja jobba och sambon ta över föräldraledigheten stod vi då utan ett bra alternativ att servera ersättning i. Vi köpte då Klean Kanteens pipmugg, också i rostfritt stål. Även denna är lite väl stor, 355 ml, och även här finns plastdetaljer i munstycket. Handtag saknas.

Minuten efter att vi hade låtit Isolde testa att dricka ur den ångrade vi köpet och satt på caféet mitt emot affären och önskade att vi kunde lämna tillbaka den. Det Klean Kanteen kallar ”praktisk fastsättningsögla” som sitter precis intill munstycket gör att barnets näsa inte får plats. Voldemort hade kanske kunnat dricka ur den, men vårt barns lilla bebisnäsa var för stor. Vi löste problemet med att hålla den upp och ner, men det gjorde ju att flaskan behövde lyftas ännu mer för att få vatten genom munstycket och med sina 355 ml är det ju redan en hel del flaska att lyfta.

Pura

Eftersom vi ville att Isolde skulle veta vad hon kunde förvänta sig för innehåll när hon fick en pipmugg förd till munnen ville vi ha en för vatten och en för ersättning. Vatten fick hon i Klean Kanteen och vi ville nu testa ersättning i Pura. Även Puras pipmugg är en rejäl flaska på 325 ml. Flaskan är i rostfritt och pipen är i silikon så det känns som ett bättre alternativ när man ser till plasten. Istället för att köpa pipmuggen valde vi en nappflaska på 150 ml och köpte till pipen som även säljs fristående. Än så länge är vi jättenöjda och någon månad före ettårsdagen lärde hon sig att hantera den själv.

Ett minus med Pura är att färgen kan släppa från flaskorna. Vi har själva inte haft så stora problem med detta, det handlar om några flagor, men kusinens Pura tappade så mycket färg att föräldrarna valde att skrapa bort den helt och hållet.

Nuk

När det var för sent att skaffa ytterligare en pipmugg hittade jag Nuks rostfria. Den några månader yngre kusinen har den och jag tycker den verkar väldigt bra. Kanske något vi skaffar till nästa barn, men just nu får det räcka med pipmuggar.

Skicka kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest