Hur kommer vi igång?

Målsättningen med BLW är att barnet deltar i familjens måltid och äter samma mat som familjen. Men i början kan barnet behöva särskilda anpassningar för att kunna hantera maten på ett bra sätt. Här går vi igenom saker som är bra att tänka på. Innan ni sätter igång bör ni ha säkerställt att barnet är redo för BLW under När är barnet redo? samt ha läst texten om säkerhet.

Vad kan barnet äta?

Det som gäller för andra barn gäller även för BLW-barn. Barnet kan äta samma saker som resten av familjen, med några få undantag. Se lista på olämplig mat under näringslära. I början är det oftast matens storlek (se nedan) som begränsar, barnet ska ju kunna plocka upp maten och föra den till munnen. Tips på mat man kan ge i början är kokt eller ungsrostad morot eller potatis, avokado, kokt broccoli, smörgås och leverpastej. Titta gärna under matinspiration för mer inspiration.

Matens form

Barn har sällan pincettgreppet när de börjar äta. Ska de kunna lyfta maten och föra den till munnen behöver maten därför ha en viss form. Barnet sluter sin hand runt matbiten och då behöver någonting sticka ut ur handen som barnet kan stoppa in i munnen. Därför bör matbiten vara avlång och ungefär stor som en vuxen persons finger.

Vissa former och storlekar på mat ökar risken att barnet sätter i halsen. Undvik myntformad mat, till exempel morot eller korv skivad på tvären. Undvik kulformad mat i samma storlek som hasselnötter, cocktailtomater och vindruvor. Vill man ge livsmedel som naturligt har den formen är det bättre att dela på hälften. Läs mer om säkerhetsrisker under avsnittet om säkerhet.

Matens konsistens

Det är oftast bra att börja med mat som är medelmjuk, inte så mjuk att den mosas i barnets hand men tillräckligt mjuk för att barnet ska lyckas få av några bitar. Olika barn kan dock gilla olika saker, så det är inget fel med att prova sig fram.

Upplägg kring måltiden

En del väljer att servera hela portionen från början medan andra väljer att ge barnet några bitar i taget. Se vad som passar er och hur ert barn är. Kanske fungerar det att lägga upp all mat framför barnet från början, medan en del barn kan få svårt att välja eller slänger ner allt på golvet.

Även när det gäller användning av tallrik och bestick får ni se vad som passar ert barn och när det är dags att introducera. Många barn tycker i början att undersidan av en tallrik är intressant att titta på, medan andra tycker att den borde ligga på golvet. Sked kan man ge från början, tex när man serverar något mer kletigt, om inte annat så för tränings skull. Räkna med att det tar ett tag innan barnet själv kan få upp mat på skeden. Testa er fram med när det är dags för gaffel, men någonstans runt ettårsdagen kan barnet tänkas förstå konceptet med att spetsa saker på gaffeln även om koordinationen kanske inte är där ännu.

Tänk på att erbjuda barnet vatten till måltiden. Vattnet kan man servera i pipmugg eller i öppen mugg alternativt vanligt litet glas. I början kan barnet behöva hjälp med att dricka men inom några månader kanske hen kan dricka själv.

Vartefter tiden går ändras också förutsättningarna så ni får fortsätta testa er fram. Räkna med att det kan ta ett tag innan barnet har hela sin portion upplagd på tallrik framför sig och äter med bestick.

Utrustning

För att börja med BLW behövs egentligen inga praktiska förberedelser, ofta blir de allra första matstunderna med barnet i förälderns knä mumsandes på det som bjuds. Det finns dock några saker som kan underlätta vardagen.

  • Matstol till barnet, med eller utan bricka. Barnet får i stolen utrymme att utforska maten på sin egen plats. Vissa barn vill sitta i knät på föräldern när de äter, prova er fram vad som passar era måltider!
  • Haklapp eller ätförkläde. Haklapp med ficka skyddar, i kombination med uppkavlade ärmar, kläderna från matspill. Vissa föredrar ätförkläde med ärmar eller att låta barnet äta i bara blöjan.
  • Utanför hemmet är det praktiskt att ta med torra tvättlappar och liten sprayflaska med vatten eller mild tvållösning för att rengöra barn och matplats efter måltiden.

Amning och ersättning

Inom BLW fortsätter amning och ersättning att vara en viktig del av barnets kost ett bra tag efter att fast föda har introducerats. Det tar flera månader innan mängden mjölk eller ersättning ens bör minska, innan dess är maten bara ett komplement. De första månaderna bör barnet få amma eller dricka ersättning innan det är dags att äta. Detta handlar dels om att se till att barnet får sitt näringsbehov uppfyllt, men också om att det är svårare för barnet att hantera maten om det är hungrigt.

Lugn och ro!

Att lära sig äta är en mentalt och fysiskt krävande uppgift för ett litet barn. Även om förälder eller annan person inte medverkar till att barnet för maten till munnen (som annars är brukligt vid skedmatning av puréad mat) har hen ändå en viktig uppgift. Alla som sitter och äter med barnet blir viktiga modeller och förebilder. Barnet lär sig genom att betrakta andra runt bordet. Klokt är därför att försöka låta barnet i lugn och ro, undersöka maten det har framför sig. Det är viktigt att matsituationen inte blir en laddad aktivitet, så försök undvika att lägga alltför mycket fokus på barnet eller att ösa berömmande ord och hejarop. Lita på att barnet hanterar maten på ett klokt sätt och i sin egen takt! Dock är det självklart jätteviktigt att hålla barnet under uppsikt under måltiden.

Långsam i starten?

En del barn börjar äta mycket redan från början medan många barn istället tar det lite långsammare. Även om så mycket inte går ner i magen är detta ett viktigt sätt för barnet att upptäcka och experimentera, känna på nya konsistenser och texturer och uppleva nya smaker. I och med att amning och ersättning fortfarande är en viktig del av näringsintaget behöver man inte oroa sig för att barnet får i sig för lite. Äter barnet inte tillräckligt av maten fyller man på efter behov med mjölk och ersättning.

Antal måltider

Det är upp till varje familj att känna av hur många av dagens måltider det passar att låta barnet sitta med och äta. En del har en mer långsam start medan andra låter barnet äta alla måltider redan från början. Ofta brukar inte barnet svälja så mycket mat i början vilket gör att det inte blir så stor påfrestning för magen även om barnet äter vid flera tillfällen om dagen. En annan aspekt är att det kan ta mycket kraft och energi för barnet att äta. Var uppmärksam på vad som verkar passa ert barn.

Pin It on Pinterest

Dela