Glad midsommar!

Inför midsommar är det många som undrar vad i den klassiska midsommarmaten som även våra yngsta kan få smaka. De maträtter som får folk att fundera ett extra varv är troligtvis jordgubbar, färskpotatis och sill.

När det gäller jordgubbar finns det en gammal föreställning om att barn under ett år inte ska äta jordbubbar. Numera finns ingen sådan rekommendation. Samtidigt är det inte ovanligt att barnet får en rodnad i ansiktet av att äta jordgubbar. Verkar det illa kan man ju avvakta med att ge jordgubbar ett tag framöver, men man behöver inte undvika det från början.

I potatis finns solanin, ett ämne som kan ge magont, kräkningar och diarré. I första hand handlar det om grön eller skalad potatis, men det finns även i oskadad potatis, mest strax under skalet. Därför ska man skala all potatis till barn under ett år, även färskpotatis som man ju oftast inte skalar. Men i övrigt så kan även de små äta färskpotatis. Jag hittar påståenden om att man ska skala innan man kokar för att giftet inte ska koka in i potatisen, men när jag läser i Livsmedelsverkets Råd om mat för barn 0-5 år så hittar jag inget stöd för det. Där rekommenderas ”skalad kokt potatis” och om ordföljden har någon betydelse så tolkar jag det som kokt potatis som sedan skalas.

Sill är den maträtt av dessa tre som blir mer en bedömningsfråga för föräldern. Livsmedelsverket varnar för sill och strömming fångad i Östersjön, men sill är oftast fångad i andra hav och går därför bra ur miljögiftsaspekten så länge den är fångad på rätt ställe. Den som ger egna inläggningar bör se till att följa recepten noga vad gäller salt och ättika samt att förvara dem kylskåpskallt för att undvika att clostridium botulinum-bakterien som orsakar botulism ska få chans att få fäste i maträtten. Även gravad och rökt fisk bör förvaras kylskåpskallt av detta skäl.

Sill innehåller även ganska mycket socker och salt så det får bli upp till föräldrarna att avgöra vad som känns bäst. I exemplet på bilden innehåller sillen 17 g socker och 2,8 g salt. En del förälder vill hålla ner intaget av detta och väljer därför att låta bli att ge medan andra tycker att det är ok med undantag då och då. Kanske kommer barnet inte ens äta så mycket av det att det spelar någon större roll.

Skicka kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest