Frukosttips!

 

Frukost har aldrig varit Edens grej riktigt och det är under morgon och förmiddag som två av hennes nuvarande fyra amningsmål ligger. Vi ammar fritt, men sedan några veckor tillbaka ammar hon enbart frukost, före förmiddagsvilan, före eftermiddagsvilan samt till sömns. Hon är 11 månader och jag ska inte börja jobba förrän om ett halvår så jag har lyxen att kunna ta matintro med lugn. 

Åter till frukost: då jag själv är riktigt dålig på att äta frukost (jag har varken aptit eller hunger före lunch och har aldrig haft så länge jag kan minnas) så har jag verkligen velat att Eden tidigt får bra frukostvanor. Men trots att jag testat att erbjuda alla möjliga slags livsmedel och rätter på många olika sätt och vid olika tidpunkter så är det oftast inte ens någon idé att försöka få henne att sitta i barnstolen före lunchtid. Och att äta bitar i farten på golvet känns osäkert. 

Men! Igår och idag däremot har jag, pga lite besvär med magkatarr, gjort smoothie till mig själv. Och vad händer när jag sitter på golvet och suger i mig den? Jo, monkey see, monkey do. Såklart. Jag har alltså erbjudit Eden smoothies i världens alls möjliga olika variationer (jag älskar frukt i allmänhet och smoothie i synnerhet), men aldrig tänkt på att det är ur mitt eget glas jag ska erbjuda. Men igår och idag satt jag på golvet och drack när Eden målmedvetet klättrade upp i min famn och sträckte sig efter sugröret. 

Både igår och idag gjorde jag smoothies på två semifrysta bananer, en rejäl klick fullfet kvarg, några dl Verums hälsofil blåbär samt en näve fryst mango. Mixas några sekunder och sugs upp med IKEAs tjocka sugrör. Ett lite tjockare sugrör gör det enkelt för små munnar att få i sig mycket även om smoothien är tjock och kanske innehåller små bitar. Jag semifryser bananen ca en timme för att jag, och Eden uppenbarligen, föredrar en kylig och trög konsistens. 
Blir spännande att se om detta blir en ny vana eller om det, som ganska mycket annat med små barn, stannar vid att vara en tillfällighet. 
Någon som har liknande erfarenheter? 

2 Kommentarer

  1. Intressant! Signe gillar också smoothie men vi kör det mest till mellanmål. Vi har det lite tvärtom, frukost är det enda hon äter… Gott med halvfryst banan, måste testas.

    Svara
  2. Frukost är ingen favorit här heller. Turkisk/rysk yoghurt eller havregurt är favoriten. Hon kan även tänka sig lite ostskivor, lite salami eller lite skinka. Brödet under låter hon bli, även om hon numera vet att pålägget ska ligga där och kan roa sig med att lägga en skiva ost på smörgåsen innan hon äter upp ostskivan. Är pålägget färskost eller leverpastej äter hon smörgåsen på tvären så hon bara biter av pålägget, slickar bort det eller petar bort det med fingrarna.

    När jag är hemma har jag ju ammat ganska nyligen så det kan vara ett skäl till att hon inte vill äta så mycket, men när pappan är ensam med henne är det ju lite svårare att lita på att hon verkligen är mätt.

    Svara

Skicka kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest