Ersättning, ska man byta till tvåan?

Inom BLW är det amning eller ersättning (eller tillskottsnäring, men lite slarvigt kommer jag klumpa ihop båda under begreppet ersättning) som är tänkt att stå för huvuddelen av näringen även långt efter sexmånadersdagen. Ammar man är det inte några frågetecken kring vad man ska ge då, men för dem som ger sina barn ersättning är det inte riktigt lika lätt. Ska man ge ettan som beskrivs som modersmjölksersättning eller ska man ge tvåan som beskrivs som komplement till en vanlig mat, övrig kost alternativt varierad kost beroende på vilket företag som står bakom produkten?

Har barnet inte börjat äta mer än några flisor morot om dagen är det ju lätt att då tänka att ettan är bättre, eftersom det inte alls är någon varierad kost att tala om. Men är verkligen en varierad kost eller ens annan kost än ersättning nödvändig för att börja med nästa nivå ersättning? Tvåan innehåller mer energi och protein än ettan och är dessutom enligt producenterna bättre anpassad till ett något äldre barn tex när det gäller järn.

Samtidigt är det många som håller fast vid ettan tack vare beskrivningen av hur den ska användas. Något som ersätter fulla måltider låter ju bättre och mer näringsrikt än något som är ett komplement till vanlig mat. Här tror jag det handlar om att företagen beskriver sin produkt i förhållande till den tänkta målgruppens ålder och näringsbehov. Ett äldre barn behöver mer än vad ett yngre gör. I princip samma produkt men med annat namn beskrivs därför på ett annat sätt.

Jag har varit i kontakt med både Semper och Hipp och frågat om detta och från båda företagen har svaret varit att man bör följa åldersrekommendationerna, dvs man ska byta vid sex månader. Det har å andra sidan varit omöjligt att få dem att säga att man kan ha tvåan som enda kost. Hipps dietist skriver ”Även vid mycket små portioner vanlig mat är 2:an tillräckligt näringsrik.” och Sempers konsumentkontakt svarar ”BabySemp 2 är anpassad för det lite större barnet som har kommit igång med åtminstone smakportioner.” Utan att orka gräva djupare i det kan jag inte låta bli att undra ifall detta kan vara något som de enligt regelverkat inte får säga.

Vad säger då Livsmedelsverket?
”Modersmjölksersättning ska täcka hela näringsbehovet hos friska spädbarn som inte ammas fullt under de första månaderna tills de börjar få lämplig tilläggskost. I samband med att spädbarnet börjar få smakportioner av vanlig mat kan man börja med tillskottsnäring. Tillskottsnäring kan användas som den huvudsakliga flytande födan i en allt mer varierad kost för spädbarn.” Källa

I sina kostråd för spädbarn skriver Livsmedelsverket att det går bra att fortsätta med modersmjölksersättning hela första året. Enligt dem kan man alltså byta till tvåan lika bra som man kan fortsätta med ettan.

Tittar man på detta sammantaget är min slutsats att det egentligen inte spelar så stor roll vilken ersättning man använder efter sex månader. Man kan fortsätta med modersmjölksersättning om man vill, men det är lite mindre energi, protein och järn i det än tillskottsnäringen. Vill man byta till tillskottsnäring trots att barnet inte äter så mycket annan mat ännu kan man även göra det.

Det finns en del som väljer att fortsätta med ettan på grund av maltodextrinet som tvåan och trean innehåller i vissa märken. Denna aspekt har jag lämnat utanför denna diskussion, men det är klart man kan titta på innehållsförteckningarna också och se ifall det verkar finnas någon ingrediens som gör att man föredrar den ena över den andra.

Skicka kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest