Ersättning, ska man byta till trean?

Precis som många undrar om man ska byta från ettan till tvåan, det vill säga från modersmjölksersättning till första nivån av tillskottsnäring är det en hel del som undrar ifall man ska byta från tvåan till trean. Särskilt barn som håller på med BLW kan ju behöva ersättning även efter ettårsdagen, både dem som inte ammar eller om den ammande föräldern har börjat jobba och barnet behöver komplettera med ersättning även dagtid. Kanske är det här en hel del familjer, precis som vi gjorde, hoppar på ersättningståget just för att bröstmjölken inte är tillgänglig dagtid längre.

Trean beskrivs av Semper som ett alternativ till komjölk och man får intryck av att det här är bättre att dricka än komjölk. Hipp skriver faktiskt inte användningsområde för trean på sin hemsida men i kontakt med deras dietist skriver hon att det är ersättning för vanlig mjölk för barn som antingen inte äter tillräckligt varierat eller äter lite för lite eller för barn som har extra stort behov. Att det skulle vara nyttigare än mjölk verkar handla om att det innehåller mer vitaminer och mineraler, tex järn.

Skillnad i energiinnehållet mellan tvåan och trean är marginell, så av det skälet verkar det inte finnas något skäl att välja den ena över den andra. Lite mer järn i trean än tvåan för Hipp medan Semper har samma mängd. Finns små variationer när det gäller protein, kolhydrater och så vidare, men inget stort.

Att företagen skriver att tvåan kan användas som ersättning för mat medan trean mer är dryck gör att många tänker att det då är bättre att använda tvåan än trean, lite samma argumentation som i valet mellan ettan och tvåan. Men här handlar det också om barnets ålder och näringsbehov, inte vad ersättningen innehåller. Barnet förväntas äta en massa annat redan och egentligen inte äta ersättning längre. En viss mängd ersättning är helt enkelt tillräckligt i en viss ålder men räcker inte till när barnet nått en högre ålder. Men då går det ju också att öka mängden om man fortfarande behöver ge ersättning.

Jag skickade även in en fråga till Livsmedelsverket om deras syn på detta och de svarade då:

”Det går bra att fortsätta att ge både modersmjölksersättning och tillskottsnäring (även nivå 3) efter att barnet har fyllt ett år. Skillnaderna mellan de olika produkterna är relativt små. Det går även bra med välling eller gröt om barnet gillar det.”

Min tolkning här är lite samma som när det gäller valet mellan ettan och tvåan, dvs att man kan välja ganska fritt. Efter ett års ålder uppfattas det lite konstigt att ge ersättning fortfarande men det är inget fel med det om man fortfarande har behovet. Just BLW-barn kan nog tänkas äta ersättning längre än andra barn. Att trean ens finns som alternativ att välja på tänker jag mest är ett sätt för ersättningsproducenterna att få stanna kvar på barnens matbord ett tag till, även när ersättning inte längre behövs och barnen kanske inte ens äter puréead mat i så stor omfattning längre.

Skicka kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest