Enkel, men uppskattad, lövbiffgryta

  
Med ett barn som inte är speciellt stor i maten (eller i kroppen, för den delen) så är det alltid lika upplyftande att servera något som verkligen äts med stor aptit. Köttfärssås är en sådan sak, thaibiffsallad (Yam Nua) är en annan och hemmagjorda köttbullar en tredje. Annars är det få maträtter som får Eden att äta ordentligt. Fisk och alla slags vegobiffar ratas, till mammans stora sorg.

Ikväll gjorde jag hursomhelst en nygammal klassiker: lövbiffgryta med purjolök. Jag lät den puttra två timmar så att köttet blev härligt mört. En kan säkert göra på massa olika sätt och variera créme fraiche-sort, kryddning (färsk persilja är nog gott till) och ha i andra grönsaker men såhär blev det ikväll: 

Ca 4 vuxenportioner 

600g lövbiff 

1 gul lök 

3 vitlöksklyftor 

1/3 purjolök, gröna delen 

1 paprika 

1 burk créme fraiche 

0,5 dl vispgrädde

1 köttbuljongtärning

Svartpeppar

Smör eller olja 

0,75l vatten

Strimla lövbiff, lök, vitlök, purjolök och paprika. Bryn gul lök och vitlök i smör eller olja. När den gula löken är mjuk, ha i purjolöken och paprikan bryn tills även de är mjuka. Häll över alla grönsaker i en gryta, slå på lite vatten och låt puttra. Stek lövbiffstrimlorna i peppar tills de är helt genomstekta. Häll på vatten, ha i en buljongtärning och låt puttra några minuter. Slå sedan över köttet i grytan med grönsakerna och låt alltihop puttra på låg värme minst 1h. Ha sist i grädden och créme fraichen, låt koka ihop och servera sedan med valfri kolhydratkälla och barnets favoritgrönsaker. 

Skicka kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest