BLW, amning och jobb

Denna vecka är det Nordiska amningsveckan, med fokus på amning och jobb. Ett utmärkt tema som förtjänar att uppmärksammas. På ett personligt plan berör det mig då jag just börjat jobba tre dagar i veckan. Amning för oss har mest karaktären av mys och mellanmål. En stund av återhämtning och en paus i vår dag. När jag började jobba hade vi inte planerat eller förberett något särskilt med tanke på amningen. Signe ammar fritt vilket innebär minst två men oftast betydligt fler amningstillfällen om natten (jag är för sömning för att hålla räkningen), ofta en gång på morgonen, sedan mellanmål förmiddag, eftermiddag och kväll. När jag jobbar missar hon alltså förmiddag och eftermiddag och får annat mellanmål istället. Vår utgångspunkt var att vi kör och ser vad som händer. Inget särskilt hände, de dagar jag är hemma ammar hon som vanligt, när pappa Robert är hemma äter hon annat. Väldigt odramatiskt än så länge. De har slagit pannkaksrekord (nio stycken plättar) och hittat egna rutiner för mellanmål.
BLW och amning passar utmärkt ihop och det är i min mening värdefullt på många plan. Amningsfrekvensen i landet går ned och de flesta barn ammas bara till de är knappt ett halvår. Livsmedelsverket trycker på en långsam matintroduktion och rekommenderar amning som en del av kosten till barnet är ett år, gärna längre. WHO till minst två, gärna längre. Ändå ammas inte ens 20% av Sveriges ettåringar. Den allmänna uppfattningen verkar vara ju snabbare amningsavslut, desto bättre. Denna känsla fick jag bekräftad på vårt första föräldragruppsmöte när Signe var tre månader. Vi var i stort sett de enda i en grupp på 20 bebisar som inte hade introducerat mat än eller planerade att göra det inom en snar framtid. 
Amning är en laddad och mytomspunnen företeelse. Jag är medveten om att alla inte kan eller vill amma och det är bra att modersmjölksersättning finns i de fallen. Jag skulle dock vilja hävda att långt fler skulle kunna och vilja om kunskapen om amning var större och myterna motarbetades. Amningshjälpen är en fantastisk organisation vars kurser borde vara tillgängliga för alla föräldrar. Jag är oerhört tacksam för att jag halkade in på deras amningskurs när jag var gravid. Det var oerhört skönt att ha koll på vad det var för mekanismer som styrde maskineriet och gav mig en tryggheti föräldraskapet på långt fler områden. 
Åter till amning och BLW. BLW är matintroduktion på barnets villkor. Ibland kan den aspekten skapa osäkerhet kring huruvida barnets villkor går ihop med nödvändigt näringsintag. Här fungerar amningen som ett förträffligt stöd för både bebis på kulinarisk upptäcksfärd och deras föräldrar. Laddningen kring måltiderna och dess mål försvinner genom vetskapen att barnet får i sig vad hen behöver genom dagens amning. 
En annan effekt av kombinationen BLW och amning är lite mer subtil och indirekt. Den underliggande synen på amning är att det är mer än bara mat. Det är också tröst och närhet, båda viktiga komponenter i det lilla barnets värld. Genom att låta bebis själv bestämma takt för tillvänjning av fast föda ger vi barnet erfarenheter av att bli lyssnad på och av att själv få bestämma över viktiga delar i deras tillvaro. Värdet av sådana upplevelser kan inte skattas nog högt i ett längre perspektiv. 
IMG_5937

 

Skicka kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest